Samsun Cumhuriyet Meydanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile 21 Nisan 2021 tarih ve 3872 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 'Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı' olarak ilan edildi. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, yaklaşık 5 hektarlık alanda yürütülen proje kapsamında, Merkez Site Camii etrafındaki iş yerleri, Mecidiye Caddesi girişindeki Bafra, Bestaş, Cumhuriyet, Ortaklar, Uzunoğlu ve Güvhan iş hanı, Cumhuriyet Caddesi girişindeki bazı kamu binaları ile Vatan Bilgisayarın bulunduğu binanın kamulaştırılarak yıkılması planlandı. 

Projeye karşı mülk sahipleri tarafından açılan davaların bir kısmı devam ederken, yıkılan Defterdarlık binasının ardından ikinci kamulaştıma Vatan Bilgisayar firmasının bulunduğu bina için ilan edildi. Büyükşehir Belediyesi, 19 Eylül Salı günü yıkım ihalesine çıkacak. İddiaya göre, Dünyagöz Hastanesi buraya yeni bir bina inşa edecek!

İlk kamu binaları yıkılacaktı!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Dünyaya örnek olacak" diyerek başlattığı projenin birinci etabında Atatürk Anıt Parkı ile Merkez Site Camii arasında Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Büyükşehir Belediyesi'ne ait meclis binası, Aile ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı binası ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ait eski defterdarlık binası yıkılacaktı. 

Bazı mülk sahipleri davayı kazandı!

Av. Ahmet Gürel, mülk sahipleri tarafından açılan davalar sonucu, Samsun 2. İdare Mahkemesi'nin bilirkişi raporuna göre; imar planı değişikliğinin, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve imar mevzuatına uygun olmadığı kanaatine varıldığını belirtirken, Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındığını hatırlattı. 

Ercan ÜSLÜ