OMÜ Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Ferşat Kolbakır, Avrupa’da da kullanılan Türkiye’de de sayılı merkezlerde bulunan silgi lazer (Exotherme Vascular Laser EVL) teknolojisiyle varis hastalığının tedavi edildiğini açıkladı.

Kolbakır, "Bireye özel çözüm dediğimizde onu özel kılan farklılıklarını yaptığımız detaylı inceleme ile ortaya çıkarırız. Bir kişi varise yönelik problemini hekimine değişik yakınmalarda anlatabilmektedir. Skleroterapi telenjiyektazi ve retiküler venlerin sklerozan ajan enjeksiyonuyla kimyasal yöntemle tıkanmasıdır. Telenjiyektazilerde öncelikle yapılması gereken tedavi skleroterapidir. Sıvı veya köpük formunda skleroterapi safen ve yan dallarının varisleri, perforan venler, rekürren venler, genital bölge venleri, ülser etrafındaki venler, venöz malformasyonların tedavisinde de kullanılmaktadır" dedi.

"Cilt seviyesinde görünen mavi damarlar ve örümcek damarların yok edilmesi için teknolojinin tüm detayları değerlendirilerek geliştirdiği  Exotherme Vascular Laser (EVL) sistemi, vasküler problemler alanında benzersiz bir estetik çözüm sağlamaktadır" diyen Kolbakır, "Özellikle 2 milimetre altındaki cilde yakın görünen yüzeysel damar lezyonlarda hassas görüntüleme ve hedefleme ile etraf dokuya zarar vermeksizin etkin bir şekilde damarları kapatmaktadır. EVL, 980 nm diode lazer teknolojisini; soğutma, görüntüleme ve hedefleme ile daha da güçlendirerek vasküler sistemin sofistike problemlerini dahi kolayca ortadan kaldırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Anestezi gerekmediğinden muayenehanemiz şartlarında basit, etkin, hızlı ve güvenli efektif olarak kullanıldığını dile getiren Kolbakır, "Uygulamada sadece Ultrason jeli kullanılmaktadır. Hassas deri ve bünyesi olanlarda alerji riski oluşturacak hiçbir ilaç veya ajan kullanılmamaktadır. EVL de lazer enerjisinin dozu kontrollü olup damarların durumuna göre otomatik olarak tam bir ayarlama yapılabilmektedir. Cilt ile tam temasta olan lazer uygulama başlığı +4 °C soğutarak cilt yüzeyinin hassasiyetini azaltırken, damarların net görülmesini sağlamakta ve işlem sırasında hasta için mükemmel konforlu bir tedavi sağlamaktadır. Sonuçlar adım adım görünmeye başlar ve uygulamadan 4-6 hafta sonrasında kalıcı mükemmel sonuçlar verir" bilgisini paylaştı.

Kolbakır, son olarak şunları söyledi: "Geliştirilen lazer teknolojisinde 980 nm dalga boyundaki diode lazer kırmızı küreler içindeki hemoglobinin yüksek seçiciliği olduğu keşfedildikten sonra damarların etraf dokuya zarar vermeden ablasyonu güvenli hale gelmiştir. 980 nm lazer ışıması hemoglobinden kaynaklanan ısının damar içinde yoğunlaşması fotokoagulasyona neden olur. EVL cihazı, kontrollü olarak damar içindeki ısının dışarı sızmasını kontrol ederek ince damarsal yapıların patlamasını engelleyerek gereken tahribatı sağlar ve purpura gibi ciltte kanama odağı oluşturmaz. Damar içinde oluşan hızlı ve kontrollü ısı ile sadece damarın duvarının ısısının 75 °C ye kadar çıkması sağlanır ve damar duvarındaki kalıcı etkisi ise kollojen yapısının bozulması ve damarın büzülmesi ile kendini gösterir."

Ercan ÜSLÜ