Dyt Esra Cural; Konu insülin direncini yönetmek olduğunda, akla ilk gelen beslenmede karbonhidratları kesmektir.

Konu insülin direncini yönetmek olduğunda, akla ilk gelen beslenmede karbonhidratları kesmektir. Sorun şu ki vücudun karbonhidratlara ihtiyacı vardır. Her karbonhidrat aynı değildir, birçoğu kan şekerini yönetmenize yardımcı olur. Örneğin meyve, sebze, tahıllar ve baklagillerde bulunan karbonhidratlar hastalıklara karşı koruma sağlar, kilo yönetimine ve kan glikoz değerlerini dengelemeye yardımcı olur. Farklı karbonhidratlı gıdaların farklı beslenme özellikleri vardır. İçeriklerine göre bazıları kan glikozunu yükseltebilirken, lif içeren türler kan glikozunu dengeleyebilir. Örneğin, kurabiye yemek ile fıstık ezmeli tam tahıllı ekmek yemek kan glikoz değerlerini farklı etkiler.

Bir diğer yaygın yanılgı da karbonhidratların gerekli olmadığıdır. İnsanlar, insülin direncinin daha yüksek kan şekeri seviyelerine yol açması nedeniyle, şekerleri veya şekere dönüşen karbonhidratları beslenmelerinden tamamen çıkarmaları gerektiğini düşünür. Düşük karbonhidratlı diyet veya ketojenik diyet bu durumda en iyi seçenek gibi gelir, ki bu doğru değildir. Beslenmede önemli olan stabil kan şekerini destekleyen karbonhidratların seçilmesi ve öğünün dengesidir. Tam tahıllar, meyveler, sebzeler, baklagiller lif açısından zengin ve daha az işlenmiş karbonhidratlardır. Karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri bir miktar protein ve yağ ile birlikte tüketmek ( örneğin, tam buğdaylı ve peynirli bir tost veya fıstık ezmesi ile elma) sindirimi yavaşlatabilir, kan glikozunun daha dengeli olmasına, daha uzun süreli tokluk hissine ve kilo kaybına yardımcı olabilir.

Kan şekerini düşürmek için öğünler atlanmamalıdır. Yemek yememek veya daha az yemek, kan şekerinin stabil olmasını sağlamaz, aksine dengeli ve tutarlı bir şekilde beslenmek kan şekerinin dengeli olmasına yardımcı olur.

Yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri, insülin direncini yönetmek veya iyileştirmek için çok önemlidir. Birçok kişi karbonhidratları bırakmanın değişiklik yapmanın son derece etkili bir yolu olduğuna inanıyor. Bununla birlikte, karbonhidratlar birçok temel vitamin ve mineralin besleyici bir kaynağı olmasının yanı sıra diyetinizdeki ana lif kaynağıdır, bu nedenle dengeli şekilde tüketilmelidir.