Dyt Esra Cural; Yemek yediğimizde, sindirim sistemimiz yiyeceklerdeki karbonhidratları tercih ettiği enerji kaynağı olan glikoza parçalar. Buna yanıt olarak pankreas insülin adı verilen bir hormon salgılar.

Yemek yediğimizde, sindirim sistemimiz yiyeceklerdeki karbonhidratları tercih ettiği enerji kaynağı olan glikoza parçalar. Buna yanıt olarak pankreas insülin adı verilen bir hormon salgılar. İnsülin, glikozun kanda hücrelere taşınmasına ve enerji olarak kullanılmasına yardımcı olan bir hormondur. İnsülin hormonu ayrıca glikozun karaciğerde depolanmasında görev alır. Eğer hücreler insüline düzgün tepki vermez ise insülin direnci gelişir.

Neden oluyor? İnsülin direncine neden olabilecek iki ana önemli faktör aşırı vücut yağı ve fiziksel aktivite eksikliğidir.

Obezite, özellikle karın bölgesi ve visseral yağ adı verilen organların çevresinde çok fazla yağ depolanması insülin direncine neden olur. Kadınlarda 80 cm ve üzeri, erkeklerde 94 cm ve üzeri bel çevresi insülin direnci ile bağlantılıdır. Bu durum beden kitle indeksiniz ( BKİ) normal aralıkta (19.99-24.99 kg/m2 ) olsa bile geçerlidir. Aşırı kilo insülin direncine yol açabilir ve bu da yağlı karaciğer hastalığının gelişmesine neden olabilir.

Yapılan çalışmalarda bel çevresinde yağ artışının, vücutta kronik veya uzun süreli enflamasyona katkıda bulunabilecek hormonlar ve diğer maddelerin üretiminin arttırdığı  görülmüştür. Enflamasyon insülin direncinde, tip2 diyabette ve kardiyovasküler hastalıklarda rol alabilir.

Yeterli fiziksel aktivite yapmamak insülin direnci ve prediyabet ile bağlantılıdır. Düzenli fiziksel aktivite vücudunuzda kan şekeri seviyenizi daha iyi dengede tutmanızı sağlar. Fiziksel aktivite, egzersiz yaptıktan sonra 24 saate kadar veya daha uzun süre boyunca kan şekerini düşürebilir ve vücudun insüline karşı daha duyarlı hale gelmesine yardımcı olabilir. Bu sayede kaslardaki hücreler, glikozu alma ve kan glikoz değerlerini dengeleme konusunda daha verimli olur.  

Obezite ve uzun süre fiziksel hareketsizlik gibi yaşam tarzı faktörlerine ek olarak, insülin direnci için genetik risk taşıyanlar, yakın aile üyelerinde diyabet olanlar, hipertansiyon, gebelikte diyabet veya kardiyovasküler hastalıklar, uyku apnesi, polikistik over sendromu (PCOS) da risk faktörüdür.